С месене на погачи и изработка на фигурки мъж събира сам пари за лечението си

310

Николай Дерменджиев е на 32 години и живее в село Нови хан. Той е инвалид първа група с чужда помощ. Ники е силен и борбен мъж, който не се предава пред коварните диагнози и всеки ден се събужда с надежда, като сам събира средства за лечението си. Ето какво разказа Агнеса Трайкова, жената, която го приема за свой роден брат, пред медия „Нова Варна“:

След като през 2006 г. е починала майка му, Ники остава сирак. Той има две сестри, които нямат възможност да се грижат за него и се е наложило да напусне квартирата, в която е живеел. Агнеса го приема в дома си.

През 2013 г. се появяват и здравословните проблеми. Ники започва да пада, докато се движи, след което са му направени изследвания и му е поставена диагноза болест на Бехтерев. Стартирало е лечение с хапчета, което след 2 месеца е било спряно. Той е предложен на комисия за биологично лечение и след поставяне на две инжекции всеки месец, единадесетата го парализира и отключва всички нежелани реакции.

През 2014 г. Ники получава тромбоза, парализа, една белодробна емболия и пет белодробни инфаркта. Поставен му е филтър в крака. В следствие на това е отключил диабет, дислипидемия, миопатия на гръбначния мозък, получава и спинални инсулти. Ники е хетерозиготен носител на тромбофилия и органзимът му непрестанно образува тромби. Белият му дроб работи на 60%, в следствие на белодробните емболии.

През 2016 г. Ники заминава за Турция, защото лекарите в България не могат да му помогнат, понеже той е рисков пациент. За три месеца лекарите в клиниката успяват да го вдигнат от инвалидната количка и той започва да се движи с две патерици.

След направена операция на двата крака заради тромб и запушeни артерии и вени, Ники получава нова диагноза  – лимфом на Ходжкин.

Ники е много силно и борбено момче. Прави фигури от гуми, с които си помага финансово, защото инвалидната му пенсия е ниска и не стига за лекарства. Освен това той меси и погачи и ги продава в цяла България, за да събере пари за 5D скенер, изследвания и терапия.

снимка: Facebook/Купи подарък от майка на дете с увреждане/А.Т.
снимка: Facebook/Купи подарък от майка на дете с увреждане/А.Т.

На всеки 3 или 6 месеца Ники ходи в Турция, за да се проследява състоянието му.

Той гледа животинки, които много обича и това е нещото, което го крепи сутрин да стане, защото знае, че те го чакат да бъдат нахранени. Ники изпитва трудности при движение, но с помощта на една патерица и лекарствата, които пие, успява да го направи.

Сумата, която е необходима до момента за изследвания и за терапия е 5000 евро.

Всеки, който има желание и възможност да помогне на Ники може да го направи на следната дарителска сметка:

Николай Желязков Дерменджиев

IBAN: BG95UNCR70001521678488

BIC:UNCRBGSF