След четири часа размирици обявиха капитолия за обезопасена (ОБЗОР)

115

С цената на четирима убити, в т.ч. застреляна жена и десетки ранени, сградата на Конгреса във Вашингтон е обезопасена.

Това съобщиха днес CNN. Припомняме, че около 01:00 часа следобед местно време привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия по време на обявяването на победата на демократичния кандидат Джо Байдън.

Снимка: Twitter

Около 90 минути по-късно полицията обяви, че демонстрантите са успели да пробият охраната и да нахлуят в една от най-емблематичните сгради в столицата на САЩ. В продължение на 4 часа те успяха да я окупират, принуждавайки органите на реда да използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ги разпръснат. Впоследствие Капитолия беше евакуиарана, като сред изведените от сградата беше и вицепрезидентът Майк Пенс.

Полицията потвърди, че жена е била застреляна, когато тълпата се е опитала да пробие охраната, а още трима души са загубили живота си при „спешни медицински случаи“. Много полицейски служители също са били ранени, като най-малко един е бил транспортиран до лечебно заведение. Били са изпочупени прозорците в западната част на сградата на Сената.

Около 03:30 часа следобед местно време първият етаж на сградата на Капитолия е бил „разчистен“ от нахлулите демонстранти, а около 05.00 часа, а около 05:40 часа полицията официално обяви Капитолия за обезопасена отново и Конгресът имаше възможност да поднови сесията си.

Припомняме, че първоначално Тръмп призова в Twitter привържениците си да останат мирни, а по-късно във видеообръщение ги прикани да се върнат по домовете си. Той обаче отново повтори необоснованите си твърдения за изборна измама. Това накара социалната мрежа да блокира профила му за 12 часа. Facebook изтри видеото му и също блокира профила му за 24 часа.

Междувременно кметът на Вашингтон удължи извънредното положение в града с 15 дни, а именно до 21 януари – ден след официалното встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Байдън.

CNN припомня, че това е първата окупация на Капитолия от август 1814 година насам по време на англо-американската война.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Зорница Буковска