Специалисти: Всеки 4-ти човек, загубил обонянието си заради COVID-19, не го възстановява и след 2 месеца

blank
Снимка: Pixabay

Резултатите са на база проведено изследване от специалисти във Франция

Загубата на обоняние и вкус е сред характерните симптоми за COVID-19 и според последни данни засяга около 86 на сто от пациентите с леко протичане на болестта, съобщи електронното издание на в.“Дейли мейл“, цитирано от БТА.

Едва 4,5 на сто от умерените случаи на заболяването и 6,9 на сто от тежките и критични случаи се характеризират с тези симптоми.

Изследване на специалисти от университета Париж-Сакле, Франция установи, че почти всеки четвърти пациент (24,1 на сто от случаите), загубили чувство за мирис и вкус, не ги възстановяват два месеца след заразата. Преобладаващата част от пациентите (95 на сто) възстановяват напълно обонянието си шест месеца след инфекцията.

Обективни клинични данни сочат загуба на обоняние при 54,7 на сто от умерените случаи на Ковид-19 и при 36,6 на сто от умерените до критични случаи на заболяването. Два месеца по-късно почти една четвърт от пациентите, загубили обоняние, все още не са го възстановили. Изследователите са анализирали анонимни данни за лечението на над 2000 пациенти в 18 европейски болници.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -