Без кандидатстудентски изпити и матури във Великобритания заради COVID-19

44

Учениците във Великобритания няма да полагат официални изпити и матури тази година заради продължаващата разпространението си пандемия от COVID-19.

Това заяви министърът на образованието Гейвин Уилямсън вчера, като уточни, че при така създалата се ситуация би следвало учителите да се свържат с учениците и да решат каква да бъде тяхната оценка. Новината беше потвърдена вчера и от вицепремиера Майкъл Гоув.

Така, именно преподавателите ще бъдат тези, които ще решат с каква оценка учениците от 14 до 18-годишна възраст ще бъдат приети в различните колежи и университети. Той коментира:

„Знаем, че приемането на учениците в по-висшите учебни заведения, става най-честно с изпити, но сегашното положение налага приемането на други мерки с цел да опазим здравето и най-вече живота на децата и подрастващите.“

Припомняме, че във вторник Великобритания навлезе в своя трети локдаун от началото на коронакризата насам, при който училищата и магазините затвориха врати за пореден път. На британските граждани е заповядано да стоят по домовете си като превенция на появата на нови случаи на COVID-19, които допълнително биха натоварили здравната система.

По-рано тази година Уилямсън беше сериозно разкритикуван заради смяна на алгоритъма, по който се определят оценките на учениците.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Зорница Буковска