В няколко града Богоявление няма премине по традиционния начин

89

На 6 януари, Богоявление, в Търговище, Каварна, Плевен и Перник няма да се проведат традиционните ритуали по отбелязване на празника

В Търговище няма да се състои ритуал по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад „Свобода“. Това се налага в изпълнение на противоепидемичните мерки и въведената извънредна епидемична обстановка. От Архиерейското наместничество съобщават, че на Йордановден, в двата православни храма в Търговище, ще бъдат отслужени света Литургия и традиционният Богоявленски водосвет.

В Каварна също не се предвижда отбелязването  на празника Богоявление по традиционния начин. Във връзка с ограничителните мерки против разпространението на COVID 19, Община Каварна няма да участва в ритуалите. Празникът ще бъде отбелязан с църковна литургия в храма „Св. Георги“, в Каварна.

Няма да организира тази година провеждането на традиционното ритуално хвърляне на кръста във водите на река Вит край Ясен и Община Плевен.

Отменя се хвърлянето на кръста и в Перник. Тази година празникът ще бъде отбелязан единствено със света литургия, а кръстът ще бъде дарен.

Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал за спасяването на Светия кръст, но без публика. Тази година заради сложната епидемиологична обстановка кръстът ще бъде хвърлен от началото на Моста към брега и до крайбрежната алея няма да бъдат допускани граждани, освен участниците в ритуала. Целта е да не се получи струпване на хора. Всички събития ще се предават на живо във ФБ страницата на Община Бургас.