Кралица Елизабет удостои с рицарски звания Луис Хамилтън и Роджър Дикинс

64

Кралица Елизабет с голямо признание към Луис Хамилтън и Роджър Дикинс.
Седемкратният световен шампион от Формула 1, британският пилот Луис Хамилтън, и кинооператорът Роджър Дикинс, двукратен носител на „Оскар“, бяха удостоени с рицарски звания, съобщиха световните агенции, предава БТА.

Сред отличените с благородническа титла от кралица Елизабет II фигурират и десетки личности, изявили се в борбата с пандемията

В Новогодишния списък на отличените са включени имената на над хиляда души – от знаменитости от първа величина до обикновени британци, получили признание за службата си в полза на обществото.
Тридесет и пет годишният Хамилтън, който се изравни през миналия сезон по спечелени шампионски титли с немеца Михаел Шумахер, получи рицарското си звание за спортни заслуги.
Със същата почест беше удостоен кинооператорът Роджър Дикинс, известен с работата си зад камерата в лентите „Блейд Рънър 2049“ и „1917“.
Благородническа титла от кралицата получи и певецът Крейг Дейвид.

Актьорът Тоби Джоунс, известен с ролите си в „Цветният воал“ и „Фрост/Никсън/“, беше произведен в офицер на Ордена на британската империя.
Голям е броят на отличените в Новогодишния списък, взели непоследствено участие в борбата с коронавируса. По традиция имената на лауреатите се публликуват два пъти годишно – преди Нова година и през месец юни, когато кралицата Елизабет Втора отбелязва официалния си рожден ден. Тази година, заради пандемията, огласяването на Летния списък беше отложено за първата половина на месец октомври.