Мариана Николова: Бъдещето на сектора зависи от спазването на мерките

51

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди актуални теми за зимния туризъм с Петър Попангелов, най-успешния български скиор в алпийските дисциплини

Двамата разговаряха по време на инспекцията на министъра в курорта Боровец, където днес започват работа ски съоръженията.

„Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран. Нямаме данни за нарушения и в трите зимни курорта. Контролът, както от страна на Министерството на туризма, така и от всички останали органи, е безкомпромисен“, заяви Николова.

По думите ѝ само чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора.

„Радвам се, че тук днес виждам много любители на зимните спортове, и се надявам интересът на гостите да се запази и в следващите студени месеци“, коментира вицепремиерът.

Тя посочи още, че пътуванията и спортът в планината укрепват здравето, което именно в момента е най-важното. И допълни още, че те са безопасни, а на съоръженията и в местата за настаняване се спазват всички противоепидемични мерки.

Тя направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и се осигурява необходимата дистанция. Министърът отправи препоръка правилата да са на публични места, защото достъпността и информираността е много важна.

„Урегулирахме въпроса за тоалетните, както и възможността за поставяне на малки пейки, за да може туристите, като си вземат храна, да има къде да се нахранят“, каза още тя.

Г-н Попангелов информира, че ски училищата са запознати с указанията за работа и стриктно се спазват изискванията за ограничаване броя на участниците в групите. Той посочи, че се следва препоръката да няма повече от 10 души в група, и подчерта, че е много важно да се изпълняват както противоепидемичните мерки, така и правилата за безопасен спорт.

Тема на разговора бе и търсенето на услугите на професионалните ски и сноуборд инструктори, като г-н Попангелов подчерта, че интерес има отново дори и в този нетипичен сезон.