Макензи Скот дарила 4,2 млрд. долара за 4 месеца

576

Бившата съпруга на Джеф Безос, създателят на „Амазон“, е дарила повече от 4 милиарда долара за хранителни банки и фондове за спешна помощ за период от 4 месеца.

В пост в блога си тя пише, че е искала да помогне на американците, които са в затруднено положение заради пандемията.

Скот е осемнадесетият най-богат човек в света, като нейното състояние се е увеличило от 23,6 млрд. долара до 60,7 млрд. долара. Голяма част от нейното богатство се дължи на Безос, който е изпълнителен директор на „Амазон“ и е най-богатият човек в света.

„Тази пандемия беше опустошаваща за живота на америкаците, които и без това са в затруднено положение.“, написа тя в блога си във вторник, добавяйки, че е избрала повече от 380 благотворителни каузи измежду 6500 организации.

„Икономическите загуби и здравните последствия са по-лоши за жените, за цветнокожите и за хората, живеещи в немотия. В същото време значително се е увеличило богатството на милиардерите.“

Макензи Скот е дарила 1,7 милиарда на 116 благотворителни организации през месец Юли, заявявайки, че е искала да привлече вниманието на „организациите и лидерите, движещи промяната“. Заедно с това, всички нейни дарения за годината възлизат на почти 6 млрд. Те са били насочени към тези, които движат обществата, изправени пред висока продоволствена несигурност, стриктните мерки за расова неравнопоставеност, високите нива на бедност и ниския достъп до филантропски капитал.

Миналата година тя се включи в кампанията „The Giving Pledge“ („Даването на залог“), обещавайки да дари по-голямата част от своето богатство. Кампанията е създадена с цел да насърчи най-богатите хора и семейства в света да даряват по-голяма част от богатството си.

„Аз имам непропорционално количество пари за даряване.“, написа тя в своя залог.

Експертите по благотворителност я аплодираха, заради сумата, която дари и заради начина, по който го направи. Скот е работила с екип от съветници, за да проучат хиляди организации.

„Използвахме тази колективна база от знания в сътрудничество, което включва стотици имейли и телефонни интервюта и хиляди страници с анализи на данни за нуждите на обществото, резултатите от програмата и способността на всяка организация с нестопанска цел да усвоява и ефективно да използва финансирането.“, написа тя.

Милиардите на Безос

Тази година Безос също е бил активен участник, дарявайки 10 млрд. за решаването на проблеми, свързани с промените в климата.

През ноември той обяви първото от тези дарения, раздавайки близо 800 млн. на 16 групи. Спред Bloomberg Billionaires Index, тази година състоянието на Безос се увеличава със 70 млрд. долара, с което общото му състояние ще достигне 185 млрд. долара.

По време на пандемията имаше огромно покачване в онлайн пазаруването, което беше в полза на онлайн търговците на дребно като „Амазон“. Швейцарската банка UBS (Обединената банка на Швейцария) съобщи, че милиардерите са се справили изключително добре по време на Ковид кризата.

Големи дарения

Тази година броят на големите дарения, с които известните личности, спортистите и бизнес лидерите реагират на Ковид кризата и други каузи, беше относително голям.

Сред най-щедрите беше съоснователят на „Twitter“ Джак Дорси, който през април обяви, че прехвърля 1 млрд. долара от активите си към фонд за подкрепа на усилията за облекчаване на пандемията и други каузи. Това представлява около четвърт от неговите 3,9 млрд. долара богатство.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са дарили 305 млн. за ваксини, лечение и диагностициране през тяхната благотворителна фондация, докато авторката на „Хари Потър“, Джоан Роулинг, дарила 1 млн. в помощ на бездомните и на тези, пострадали от домашно насилие по време на пандемията.

Основателят на „Фейсбук“, Марк Зукърбърг, и съпругата му Присила Чан дарили 300 млн., за да „защитят американските избори“. По-голямата част от парите отидоха за Центъра за технически и граждански живот (организация с нестопанска цел, която вербува анкетиращи и ги снабдява със защитно облекло) и за подпомагане на дистанционното гласуване.

През юни баскетболната легенда Майкъл Джордан обяви, че дарява 100 млн. за движението „Black Lives Matters“ и за социалната несправедливост през седващото десетилетие.

Източник:BBC

Превод и редакция „Нова Варна“, Мариела Анастасова