Разкриха най-мащабната кражба на ток в историята на ЧЕЗ (ВИДЕО)

79

Потреблението само за един час било колкото на няколко домакинства заедно за месец

ЧЕЗ съобщи, че е разкрила най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки в село Хераково заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

„Установени са множество устройства – малко над 500, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични такива, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочи районният прокурор на Сливница Пламен Петков.

Стана ясно, че е установено търговското дружество, което е собственик на сградата. Има данни за лице, което е ползвало помещенията под наем, предаде Нова телевизия.

Все още не е ясна точната сума на изразходваната електроенергия. Към момента няма задържани. От обвинението посочиха, че все още не могат да преценят дали става въпрос за организирана престъпна група.

„На час потреблението от обекта е било колкото това, което 4-5 домакинства плащат за месец”, обясни Филип Йорданов от ЧЕЗ.

По публикацията работи Снежина Раева