Белодробната болница във Велико Търното може да затвори след 1-ви януари: Каква е причината?

56

Основната причина за вероятното затваряне след Нова година е липсата на медици, които да се грижит за пациентите с COVID-19

Специализираната респираторна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново може да затвори след 1 януари, ако дотогава не се появят медици, желаещи да работят с пациентите, хоспитализирани заради коронавирус. Вероятността здравното заведение да спре да функционира е голяма, тъй като недостигът на лекари става все по-осезаем, пише borba.bg. Ръководството на стационара заяви нуждата от доброволци още преди месец и призова специалистите от доболничната помощ да се притекат на помощ. Ситуацията се усложнява и от големия брой приети инфектирани и такива, настанени заради неспецифични белодробни заболявания и туберкулоза.

Общинската болница се задъхва, защото двама медици са напуснали, двама са в предизвестие, а други двама са се заразили, докато изпълнявали служебния си дълг. Така при необходимост от 8 лекари, които да покриват графика, клиниката остава само с трима. Те са абсолютно недостатъчни, за да покрият целия обем на работа.

Проблемът с липсата на желаещи да обгрижват пациентите с COVID-19 е условието за получаване на премия от 1000 лв. за специалистите на първа линия. Дежурните имат право на бонус само от един работодател, а повечето медици са на допълнителен трудов договор, където също лекуват заразени.

От респираторната болница са пуснали обяви за платени смени в инфекциозното звено, уведомили са здравните власти и университетите, но засега няма кандидати. Ако се появят желаещи да работят, с тях ще бъде сключен трудов договор, като за 12-часово нощно дежурство ще получават по 120 лв., а за дневна смяна – по 90 лв. Наетите ще бъдат обезпечени с лични предпазни средства и ще имат осигурена храна.

Единственото условие е кандидатите да представят диплома за завършено медицинско образование.

Белодробната болница е единствената по рода си в областта и е нея идват за лечение дори пациенти от други региони. Тя поема голяма част от тежестта по отношение на инфектираните с коронавирус, като осигурява над 20 места за заразени.

Това е втора сериозна криза в „Д-р Треман“ по време на есенната вълна на пандемията, след като преди месец в стационара изпитаха сериозен недостиг на лекарства – антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди и дори медикаменти за понижаване на температура.

Лечебното заведение е сред търновските общински дружества с най-голяма печалба за деветмесечието на 2020 г. За периода клиниката е успяла да излезе на плюс с 10 000 лв.

По публикацията работи: Моника Цанкова