Пловдив и Добрич откриват детски градини за деца на медици

78

Пловдив и Добрич ще последват примера на столицата – търсят варианти за детски градини за децата на медиците

По време на триседмичната карантина за детските градини и ясли, Община Пловдив дава възможност децата на медицински работници, работещи на територията на града, да ползват услугата. Областният кризисен щаб ще поиска разрешение от министъра на здравеопазването да позволи отварянето на няколко групи в близост до големите болници, така че да е удобно за родителите.

От днес отдел „Образование“ отваря гореща линия и започва да събира данни на желаещите семейства, предава Нова телевизия. Родителите ще трябва да представят служебна бележка, че поне един от тях работи в болнично заведение на територията на града. Отделно бъде пусната анкета до всички болници. Броят на групите ще зависи от желаещите да се възползват.

Община Добрич също търси вариант да работи дежурна детска градина за децата на медицинските специалисти от здравните заведения в града, с цел предоставянето на медицинска помощ на жителите на общината, да бъде максимално осигурено. Уточнява се законовата възможност за започване на работата на детското заведение. Ще бъде изготвен електронен формуляр, с който родителите, които желаят техните деца да посещават дежурната детска градина, ще могат да го заявят онлайн.

Такива детски градини има вече в София. В тях се приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID-отделения.

Едната детска градина е 124-а. Тя се намира в близост до Александровска болница, ВМА и „Пирогов”. Другата е 117 детска градина в „Младост”. Тя е в близост до болница „Св. Анна“ и до „Софиямед“. Двете заведения ще приемат около 80 деца.

„Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици (от 30 ноември до 21 декември) ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направи за тях”, пише Фандъкова в социалната мрежа.