Има ли недостиг на интензивни легла в Пловдив?

60

За последното денонощие заразените с Covid-19 в област Пловдив са 400. Каква е обстановката и има ли недостиг на интензивни легла? 

„90 са интензивните легла на територията на Пловдив. 8 болници поемат COVID болни – шест частни лечебни заведения и две държавни. Така сме разпределили организацията, че болниците поемат лечението на хората от възможно най-близкото населено място“, заяви пред БНТ областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Притесненията са за интензивните COVID легла. 13 са свободните COVID легла. Нямаме отказана хоспитализация. Дори двама пациенти от Асеновград бяха приети вчера в пловдивска болница“, каза още тя.

„Една сестра се пада на три COVID легла, над 300 са санитарите. Стажанти-лекари са изпратени да помагат в болниците“, допълни Каназирева.

„Има недостиг на медици в болниците. Притеснителният момент са положителните проби сред медицинските лица. Напрежението е факт“, разкри областният управител на Пловдив.

Работим върху подобряването на организацията в болници, за да няма върнати линейки, коментира тя.

„Недопустимо е това, което се случи. Университетската болница обаче поема най-много тежките COVID случаи. От 2672 пациенти с вируса, 801 са преминали през болничното заведение“, каза Дани Каназирева по повод двамата пациенти с коронавирус, оставени пред стълбите на болницата, а по-късно починали от усложнения.

По публикацията работи Снежина Раева