На каква цена се доставят PCR тестовете у нас?

90

За да си направим тест за коронавирус у нас, трябва да заплатим средна сума между 85 и 120 лв. Такава е обявена в повечето лаборатории в страната

Шефът на Здравната каса обяви вчера пред bTV, че доставната цена на един тест /PCR/ е между 17 и 25 лева. Касата има договор да плаща за един тест – 60 лева.

Повечето лаборатории са обявили цени между 85 и 100 лева за същия тест.

И така, не ви ли се струва, че има някакво доста сериозно разминаване?

Имаме три стойности, които се различават драстично.

Напълно естествено е цената на PCR теста да е значително над доставната цена. Тук имаме много разходи – манипулации, съхраняване, транспорт и най-накрая изследване на всяка проба с много скъпа апаратура. Това вложение на лабораториите трябва да се върне.

Но когато имаме разлика от 40 процента между договореното от Здравната каса и цените на свободен прием, нещата не изглеждат вече толкова добре.

Още повече, че цените за PCR тест в различните лаборатории изглеждат много близки, почти без съществени разлики.

Договореното заплащане от Здравната каса вероятно може да се приеме за реалната цена.

Защо тогава, в тази изнервена епидемиологична обстановка, когато хората са задължени да си правят тестове по различни причини, трябва да има разлика от 40 процента между цената, която плаща Здравната каса и свободния прием?

Така ли трябва да бъде? Коя е реалната цена?

Комисията за защита на конкуренцията може би трябва да обърне внимание на това сериозно разминаване и да провери дали всичко отговаря на принципите на свободния пазар или има и други фактори, които допринасят за тези големи разлики.

За да сме спокойни, че на наш гръб не се формират свръхпечалби тогава, когато много бизнеси не са сигурни дали ще успеят да оцелеят в тази криза.