За първи път от поне 3 месеца: СЗО отчете спад в случаите на коронавирус в Европа

112

За сметка на това обаче, смъртните случаи в региона продължават да нарастват

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял през миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи в региона продължават да нарастват, показват данните на СЗО. Като цяло почти 4 милиона случая на новия коронавирус са регистрирани в целия свят през седмицата, завършваща в неделя, и почти 60 000 души са починали от болестта през същия период, съобщи Световната здравна организация, цитирана от БГНЕС.

Европа, в която във вторник общият брой на коронавирусните инфекции се изкачи над 15 милиона, остава най-силно засегнатият регион. Миналата седмица тя съставлява 46% от новите глобални случаи и 49% от смъртните случаи, показва седмичната епидемиологична актуализация на здравната агенция на ООН. С регистрираните 1,84 милиона нови случая обемът на случаите в региона остава зашеметяващо висок, но СЗО отбелязва, че „през последната седмица, за първи път от повече от три месеца, регионът отбелязва спад от 10% при седмичните случаи“.

В същото време обаче в Европа са регистрирани над 29 000 смъртни случая от COVID-19 – 18% скок от предходната седмица, се казва в съобщението.Данните на СЗО показват, че Австрия отчита най-рязкото увеличение на новите случаи на континента през миналата седмица, отбелязвайки 30% повишение от предходната седмица.

Америка, която е вторият най-силно засегнат регион, продължава да отчита нарастващ брой случаи и нарастване на смъртните случаи от новия коронавирус. Броят на случаите в региона е нараснал с над 40% с регистрирани над 1,45 милиона нови случаи, а смъртните случаи са се увеличили с 11%, с над 19 100 нови смъртни случая през седемдневния период. Повече от един милион от новите случаи са регистрирани в Съединените щати с близо 11 милиона случая от началото на пандемията.

Единственият регион, който отчита спад в броя на новите случаи и смъртността за миналата седмица, е Югоизточна Азия, съобщи СЗО. В световен мащаб над 1,3 милиона души са починали от COVID-19 и над 55 милиона са били заразени с вируса, откакто той се появи в Китай в края на миналата година, показват данни от официални източници, предоставени на АФП.

По публикацията работи: Моника Цанкова