Правителството се събира на извънредно заседание днес

487

Очаква се правителството да заседава извънредно днес

Поводът е осигуряване на допълнителни 80 млн. лева до края на годината за справяне с разрастващата се Covid криза, предаде БНР.

Заради нарасналата заболеваемост личните лекари и поликлиниките се включват в прегледите и диагностиката, обяви вчера здравният министър Костадин Ангелов.

Общопрактикуващите лекари ще получават по 1000 лева допълнително на месец. В поликлиниките в София и в големите градове ще бъдат разкрити Covid зони.

Там лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген на бял дроб. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лева  допълнително.

Борисов: Изправяме целия потенциал на здравната система срещу Covid-19

Значителна част от допълнителните средства са за така нареченото „поддържане на готовност“. Леглата за лечение на пациенти с коронавирус се увеличават от 10 на  20%, като за големите болници ще достигнат 50 на сто от капацитета им. Здравният министър Костадин Ангелов обяви:

“В тези лечебни заведения, които определим със заповед, и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата. Това ще бъдат големите структуроопределящи болници в страната – университетските, областните центрове. Ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване на капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност за лечение на дигностика на пациенти с Covid-19“.

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за пациентите с проявена клинична картина, допълни здравният министър:

“Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия. Да дадем възможност на всички български граждани да имат достъп до навременна медицинска помощ“.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция вчера вечерта.

По публикацията работи Снежина Раева