Здравният министър: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията (ВИДЕО)

154

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изнасят последна информация за състоянието на здравната система под натиска на пандемията и способността й да се справи с нарасналия брой заразени и повишената смъртност от инфекцията

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.

„Носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешки животи“, каза още той.

Здравният министър благодари на гражданите, че разумът в в момента надделява. Той отново отбеляза, че към момента най-ефективната мярка, е носенето на предпазна маска. Следващата мярка е физическата и социална дистанция.

„Нямаме специфичен медикамент за лечението на коронавирусната инфекция, надяваме се скоро да бъде открит. Надяваме се и ваксините да бъдат тук април месец, за да могат желаещите да си ги сложат. Ние все още запазваме едни сравнителни места по заболяемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас, от правилното ни разбиране за мерките и ситуацията, която е такава към момента“, изтъкна той.

Проф. Ангелов изрази и безкрайното си огорчение от действията на хората, които търсят всякакви вратички, за да нарушават мерките. „Не е време за празуване, а за солидарност“, призова той.

Той успокои, че в момента има достатъчно лични предпазни средства. Обезпечеността е осигурена за месеци напред. 1700 флакона „Ремдесивир“ пристигат днес, а 4300 флакона ще пристигнат следващата седмица. Министър Ангелов предупреди, че този препарат не е панацея, а лечението с него става с протоколи, които са достъпни в света и Европа. Днес този протокол за лечение ще бъде изпратен отново по болниците, увери проф. Ангелов.