AidWatch 2020: България е на дъното в ЕС по средства, които отделя за помощ за развитие

56

България е на дъното в Европейския съюз по процент от брутния национален доход (БНД), който отделя за официална помощ за развитие.

Това сочи годишният доклад „AidWatch 2020”, изготвен от CONCORD – най-голямата европейска конфедерация от неправителствени организации, работещи в областта на развитието, част от която е и Българската платформа за международно развитие (БПМР). Докладът събира на едно място препоръките на гражданските организации към европейските институции и държавите членки в прилагането на принципа „никой да не бъде изоставен“ в условията на пандемията от КОВИД-19.


Страната ни заема последните 3 места заедно с Румъния и Латвия, като отделяме едва 0,10% от своя БНД за официална помощ за развитие (ОПР) към нуждаещите се държави по света. Това е далеч от ангажиментите, които държавата ни пое с влизането си в Съюза да предоставя 0.33% от БНД под формата на помощи към развиващия се свят.

В цифри това се равнява на 58,08 милиона евро – 86% от които са предоставени по многостранна линия (към бюджета на ЕС, фондове и агенции на ООН, Световната банка и други международни финансови институции), а едва 14% – по двустранна линия (като директна помощ към развиващи се държави през програми и проекти за развитие).

Средната стойност за Съюза е 0,33%, а първенците в класацията – Люксембург, Швеция и Дания – отделят съответно по 1,2%, 1% и 0,70% от доходите си. Данните са за 2019 г., преди пандемията от коронавирус да удари света.

Въпреки че Европейският съюз и държавите-членки остават най-големият донор в света с над 75 милиарда евро помощ за развитие за 2019 г., се очаква драстичен спад на финансите, които страните в ЕС ще отделят за ОПР през 2020 и 2021 г. Влиянието на пандемията, съчетано с бавния темп на растеж на помощта, предполагат, че страните в ЕС едва ли ще достигнат поставената цел от 0,70% от БНД, които да отделят за по-слабо развитите страни до 2030 г.

За пръв път от 1998 г. насам световното ниво на бедността се покачва. Това се дължи най-вече на коронавируса, който повлия сериозно на световната икономика. За съжаление, ако ЕС не успее да се справи бързо с кризата и не положи повече усилия в увеличаването на своята ОПР – тя ще достигне договорената норма от 0,70% от БНД не през 2030 г., а през 2070 г., което е крайно разочароващо и закъсняло.

 

Препоръките за България в доклада „AidWatch 2020” сочат, че е важно държавата ни да увеличи своята официална помощ за развитие, особено тази по двустранна линия, да ускори процеса по създаване на нов закон за сътрудничеството за развитие и да изгради механизми за оценка на ефективността на помощта за развитие и на процедурите, по които тя се предоставя.

 

CONCORD е Европейската конфедерация за помощ и развитие на гражданските организации в ЕС. В нея са включени 28 национални платформи, 25 международни мрежи и 4 асоциирани членове, които заедно представляват над 2600 граждански организации пред европейските институции. 


БПМР е създадена през 2009 г. Платформата събира стотици експерти и застъпници от 16 национални организации с идеална цел в областта на социалната справедливост, политиката на България и ЕС за развитие, Целите за устойчиво развитие на ООН и глобалното образование. БПМР съсредоточава своите усилия върху възможностите за усъвършенстване на нормативната рамка на национално и европейско ниво по отношение на сътрудничеството за развитие.