Томислав Дончев представя План за възстановяване и устойчивост на България (ВИДЕО)

89

Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии за посоката за развитие на страната

Вицепремиерът Томислав Дончев представя проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни.

Next Generation EU е нов инструмент, създаден по предложение на Европейската комисия и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, породена от пандемията от COVID-19. Комисията предвижда разгръщането на инструмента чрез три стълба – оказване на подкрепа на държавите-членки за тяхното възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата.

„Европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да предвидят финансиране за борба с последиците от пандемията COVID-19, икономическата и социална криза свързана с нея”, коментира вицепремиерът.

„Бюджетът на ЕС , многогодишната финансова рамка за 2021-2027 е над 1 трилион евро”, обясни Томислав Дончев. И допълни, че 750 милиарда евро е пакетът „Европа от следващо поколение”.

„Предизвикателствата пред България са добре известни – реформи в публичните сфери, социалната сфера, образованието. Има огромна нужда от инвестиции в частния сектор, за да произвежда продукция с по-малко разходи. От ключово значение е България не просто да произвежда повече, а производството да е с по-висока добавена стойност”, коментира вицепремиерът.

Сега България е изправена пред новите предизвикателства от коронакризата.

„Необходима ни е комбинация от инструменти – инвестиции от националния бюджет, от кохезионната политика, оперативните програми, програмата за развитие на селските райони и инвестиции от плана за възстановяване и развитие”, обясни вицепремиерът.