Погнаха Facebook за защита на детските данни в Instagram

43

Компанията е обект на две разследвания

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) започна две разследвания на Facebook, след като бяха изразени опасения за обработката на лични данни на деца от приложението Instagram, което е собственост на компанията, предава Ройтерс.

DPC, основният регулатор на поверителността на данните в Европейския съюз, е получил жалби от няколко лица и е идентифицирал „потенциални опасения“ във връзка с обработката на данните на деца в Instagram, посочва заместник-деректорът на комисията Греъм Дойл, пише Investor.bg. И двете разследвания са започнати миналия месец, обяви Дойл.

Facebook не е отговорила веднага на запитването за коментар, изпратено от Ройтерс.

The Telegraph, който първи писа за случващото се, твърди, че Instagram е направила публично достояние имейл адреси и телефонни номера на хора под 18-годишна възраст.

Ирландският регулатор се е задействал по случая след жалба от Дейвид Стиър, американски учен, занимаващ се с изследване на данни, допълва Telegraph.

Първото разследване иска да установи дали Facebook има правно основание да обработва данните и дали ползва адекватна защита и/или ограничения в Instagram.

“Това разследване ще разгледа и дали Facebook изпълнява задълженията си като администратор на данни по отношение на изискванията за прозрачност при предлагането на Instagram на деца“, твърди Дойл.

Профилите и настройките на акаунтите ще бъдат във фокуса на второто разследване. То ще провери дали компанията спазва изискванията на регулатора за защита на данните.

В Ирландия са базирани европейските централи на редица американски технологични компании, което прави DPC водещият регулатор в блока, когато става дума за Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила през 2018 г.

Новите правила дават на регулатора правомощието да налагат глоби в размер до 4% от глобалните приходи на компанията, или 20 милиона евро (22 милиона щатски долара), спрямо това коя от двете суми е по-висока.