Честит празник, лекари!

98

На 19 октомври професионален празник имат всички лекари

Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и по тази причина наречен „небесен закрилник“ на народа ни, избран за покровител на българските лекари.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители. През живота си той е извършил много чудеса, както и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Професионалният празник на медиците ни традиционно се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз.

Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза „Лекар на годината“. В петте категории са отличени едни от най-изявените лекари в страната. Наградите на съсловната организация са за принос в медицината.

Съсловната организация получи десетки номинации от цялата страната в категориите: “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2020“.

Тъй като тази година несъмнено е белязана от пандемията от COVID-19, голяма част от категориите пряко или косвено са свързани с нея, отбелязват от лекарския съюз.

Тази година ръководството на БЛС реши да създаде и специална категория „Борба с пандемията – Covid-19“, в която ще отличи заслужили медици от цялата страна.

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествената церемония в Националния исторически музей.