Демократична България: Управляващите да извадят на светло плана за модернизация

27

“Демократична България” започва поредица от инициативи, с които да накара управляващите да сложат на масата дебата за Националния план за възстановяване и модернизация на икономиката. Това обявиха на дискусия, посветена на темата за модернизацията на страната, съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов (Да, България) и Борислав Сандов (Зелено движение), евродепутатът Радан Кънев (ДСБ).

България ще получи над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, като 70% от тези средства се предвижда да бъдат усвоени само в рамките на 2 години (2021 и 2022 г.). Приносът на средствата към подпомагане на технологичния и екологичен преход ще бъде предварително условие за тяхното усвояване. На 15 октомври изтече предварителен препоръчителен срок на ЕК за представяне на първи варианти на националните планове, а България не представи такъв.

“Всеки ден, в който тези управляващи остават на власт е ден, в който те пилеят не просто този ден, а бъдещето на страната и то по начин, който може да се окаже изключително скъп. Тук става дума за профукване на нашето бъдеще. “Демократична България” е не просто силата, която иска да смени това управление с друго. Искаме концептуално да променим посоката на развитие на страната. Ние водим кръстоносен поход за едно различно бъдеще”, изтъкна Христо Иванов и обобщи каква следва да е посоката: “Да се инвестира, а не да се усвоява. Да се инвестира в качество на живот, в човешки капитал в индустрия с висока добавена стойност, в чиста околна среда”.

Участниците в дискусията изтъкнаха, че в момента няма друга страна в ЕС, в която да не се води публичен дебат за плана за възстановяване. А в страната по темата не само не се говори, а това е съчетано с едно технологично изоставане на сао от другите в ЕС, но и от съседните ни държави.

“В момента ние губим в реално време състезанието да бъдем лидери, каквито възможности технологично имаме”, заяви евродепутатът Радан Кънев. “Най-важното е да осъзнаем, че България може да бъде богата държава – развита, богата държава. Ние все още имаме и демографския, и инженерния, и образователен потенциал да се включим в следващия модел икономика. Имаме капацитета да вървим напред. Винаги исторически това е ставало с новопривлечен капитал, със заеми. В момента имаме възможност да го направим с много безплатни пари и с евтини заеми. Остават две неща – едното е крадливият манталитет, с който трябва да скъсаме по категоричен начин, и някакъв друг дизайн управляващи”, смята той.

Според Кънев националният възстановителен план няма да може да бъде активиран без две задължителни условия – да се дадат институционални гаранции срещу корупцията и той да бъде съобразен със зелените приоритети на ЕС. Добави, че е важно България да съхрани енергийната си система, да развие енергийната си сигурност и да съхрани и развие човешкия си потенциал.

“Неизбежно фокусът на нашия възстановителен план трябва да е това, което ще се случи с “Мариците” в следващите години. Те са един много типичен пример – могат да преминат от въглища на газ. Ако го направят по модела, в който е направено в ТЕЦ Варна, това е безумно. То е скъпо, не съхранява работни места, не развива никакъв инженерен потенциал, не представлява никаква иновация, неефективно е и на всичкото отгоре е на ръба на 550-те тона въглеродни емисии, т.е. може да се окаже негодно за подпомагане с публични средства след 2025 г. Обратното, може да се направи технологичната стъпка – преминаването през природния газ да бъде съчетано с мега соларни паркове там, където са били мините, съответно те чрез хидролиза да произвеждат водород и с оглед на цената на придобиване да се върви към една постепенна промяна на микса от природен газ, който отделя емисии, към водород, който не отделя емисии”, обясни Кънев.

Борислав Сандов изтъкна, че за разлика от другите държави в България има два въглищни района – край Пловдив и Стара Загора, които са на европейски коридори, близо до столицата, но също до граница, имат изградена инфраструктура и това може да ги превърне не само в енергийни, но и в икономически комплекси и в привлекателен център за инвестиции. Според него тези въглищни полета могат да бъдат покрити със солари или на тяхно място да се изгради “Гигафактори”, което прави Tesla.

“Този план за възстановяване трябва да засегне всички хора, не трябва да оставя никого извън борда. Не може да си позволим страна с толкова сериозен проблем с неравенствата да има цели сектори в бизнеса или цели социални слоеве, които останаха някак си встрани. С по 50 лева върху пенсията, това не е социална политика на правителството. Този план трябва да подпомага средната класа”, смята Сандов.

Според него следва да се инвестира и в транспорт с акцент жп транспорт, както и в опазване на биоразнообразието. Даде пример с изсечените гороохранителни пояси, които са от съществено значение за водните обеми на язовирите и ефекта от това – празни язовири, въпреки че годиата не е от тези със суша.

“Изоставаме в много направления и това става все по-чувствително и стига до размери, които все по-пряко касаят хората, като това дали имат вода в чешмата, дали дишат чист въздух”, посочи той.

IT експертът Божидар Божанов коментира, че в момента България е пред риск от т.нар. дигитално разделение – “народи, които изостанат със своите дигитални умения ще се окажат в ситуация на ръчни тъкачи след появяването на стана”, т.е. аутсайдери. Изтъкна, че едва една трета от европейските средства за електронно управление от сегашния програмен период са усвоени и препоръча страната спешно да работи за инвестиции в хората си и в научна инфраструктура и постижения, от които да може да се възползва частният сектор, както и в киберсигурност.

“Това, което трябва да направим максимално спешно, е да инвестираме в човешкия капитал, който да може да придвижи всички тези реформи и планове напред. Най-лесното е да напишем едни стратегии, да ги копираме от Германия. Въпросът е да има кой да ги изпълни. Инвестицията в този човешки капитал е пред скоби за всичко останало”, смята Божанов.

“Трябва да си счупим матрицата в главата, че ние вечно сме опашкари. Няма никаква причина за това, това означава, че сме се се примирили и разсъждаваме единствено как да направим държавна верига бензиностанции”, изтъкна Радан Кънев.

“Демократична България” иска концептуално да промени посоката на развитие на страната. Ние водим кръстоносен поход за едно различно бъдеще”, каза от своя страна Христо Иванов. “Започваме една поредица от дискусии и действия, за да принудим управляващите да излязат на светло, така че българските предприемачи да могат да участват и да видят какво се планира за тяхното бъдеще”, каза още той.