Няколко есенни зеленчука, който съдържат повече витамин С от портокалите

109

Малко хора са свикнали да консумират брюкселско зеле, а то е един от тези зеленчуци с високо съдържание на витамин С

Колкото и да е странно, витамин С е един от петте витамина, които най-често са в недостиг. А през есента се нуждаем най-много от него, тъй като поддържа имунитета и дава на организма достатъчно сила за борба с вирусите. А колко вкусни, здравословни и евтини есенни зеленчуци има, изключително богати на витамин С.

Броколи

Най-подценяваният зеленчук е може би броколито. В 100 г от него се съдържат 89 мг витамин С (което е само с 1 мг по-малко от дневната доза), както и дневната доза витамин К, необходима за здрави кости и нормално съсирване на кръвта.

Чушки

От 95 мг (в зеления пипер), до 341 мг (в жълтия) – толкова витамин С съдържат тези ярки зеленчуци. Както и много, много фибри, които наистина ни липсват на всички и без които здравето на червата е невъзможно. Освен това чушките помагат за по-бързото изгаряне на мазнините, а и са особено богати на полезни антиоксиданти.

Брюкселско зеле

Кръстоцветните зеленчуци са лидери по съдържание на витамин С. Една порция от този сорт зеле съдържа 96,8 мг витамин С (нужната ни дневна норма е 90 мг), както и фитонутриенти и фибри, които помагат за предотвратяването на рак. Опитайте се да ядете това зеле поне веднъж седмично, за да сте здрави.

Карфиол

Основната полза от карфиола са фибрите, на които тези зеленчуци са особено богати, но в тях се съдържа и много витамин С. И така, една малка глава съдържа 123 мг от този полезен витамин – 1,5 пъти повече от дневната ни норма.