Премиерът Борисов с ново предложение за карантината (ВИДЕО)

345

„Вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек. Затова апелирам за дистанция, дезинфекция и носене на маски“.

Това заяви премиерът Борисов в Брюксел, където за втори ден лидерите на страните членки обсъждат важни за Общността теми. Той отбеляза, че ако се спазват изискванията и правилата за ограничаването на заразата от COVID-19, няма да има нужда от допълнителни мерки.

„Смятам, че мерките които страната ни взима са достатъчни. Грижим се и за психическото здраве на хората. Апелирам за повече самоконтрол и отговорност. В България добре имаме добре разписани правила от Министерството на здравеопазването и, ако всички ги спазваме, няма да се налага въвеждането на нови“, каза той.

„Убеден съм, че децата трябва да ходят на училище. Благодаря на учителите, които ежедневно, отговорно и с грижа дават знания на децата в класните стаи. Карантината у нас ще бъде намалена на 10 дни. Българската държава е осигурила необходимия брой тестове, за да може лекарите да вършат своята работа“, допълни Борисов.

„Проведе се много широка дискусия относно „Зелената сделка“. Представих проблемите на България заедно с още няколко държави, които имат този ресурс като въглищата. Имаше и много против ядрената енергия. Един тежък съвет, който да подготвим за декември за взимането на решения. Изводът е, че исканото от парламента 60-процентно намаление на вредните емисии може би съветът ще отиде на 55% до 2030 г. Това е искането на всички и затова ние много бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030 г“, каза премиерът Бойко Борисов.