Енергийният министър с последна информация за VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”

48

Правителството взе решение за даването на разрешение на БЕХ за влизане в контакт с американски компании за проучване на възможности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“

Това обяви на брифинг след заседание на Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обясни подробно какво означава днешното решение.

„Много е рано да се говори за мощности, за гориво“, каза тя.

„Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на централата. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът“, обясни енергийният министър малко по-рано пред Нова телевизия.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. Тя добави, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси.

„По отношение на АЕЦ „Белене“ категорично можем да кажем, че процедурата е в ход. Правителството ще изпълни решението на Народното събрание. Процедурата се забави заради пандемията от COVID-19″, каза тя.

„Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ „Белене“. Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент“, заяви Петкова.