153 години от смъртта на Георги Раковски. Поклон!

168
На днешната дата животът си губи един от онези, отдали живота си на България и благодарение на които днес ние можем свободно да се наречем българи.
Създател на редица организации, издател на вестници, ръководител на легии и въстания, Георги Раковски отдава целия си живот на една кауза – освобождението на България.
Съби Попович получава началното си образование в килийното училище в Котел, след което заминава за Карлово, а впоследствие и за Цариград, където завършва образованието си. През 40-те години на XIX век участва в част от Браилските бунтове, което го принуждава да емигрира в Марсилия, тъй като е преследван от турските власти. По това време Раковски вече знае цели 7 езика, което го превръща в един от най-ерудираните и образовани българи за времето си. След връщането си от Марсилия, Раковски е изпратен в затвора, където остава за няколко години. След излизането взима активно участие в Кримската война (1853-1856), създавайки тайни общества и работейки като шпионин за Русия.
След Кримската война Георги Раковски започва своята обиколка из Балканите. Първо се спира в Нови Сад, където започва да издава вестник „Българска дневница“. След това се установява в Одеса, където създава и първия план за освобождение на България. Неспокойната международна обстановка принуждава Раковски да се премести в Белград, където освен, че създава втория план за освобождение на България, основава и Първата българска легия (1862г.), в която взимат участие редица бъдещи революционери, сред които и самият Васил Левски. До смъртта си през 1867 година Раковски става автор и на третия план за освобождение на България, както и издател на нови вестници.
Цялата тази активна дейност на Георги Раковски изиграва изключително важна роля за бъдещето на националноосвободителното движение. Освен че положил основите й, той повлиява и на редица от следващите дейци. Именно затова днес трябва да си спомним за този човек, без чието дело бъдещето на България може би щеше да е обречено на тъмнина още редица години.