Въпросът за 1,7 трилиона долара, който НЕ е възникнал по време на президентския дебат на Тръмп-Байдън

70

Този проблем засяга милиони американци и стана особено важен по време на пандемията COVID-19

Един много специален въпросите оцъстваше от хаотичен първи президентски дебат.

И докато е Европейският съюз за се гледат с едното око през превръзката за върховенството на закона в САЩ дебатът за бъдещето нараства, а опонентите мълчат. Показателни и обективни са посоките на кризата от COVID-19 които вече са застигнали и ЕС студентите.

Президентът Тръмп и неговият опонент, кандидатът на демократите за американския президент Джо Байдън, не споменаха въпроса за студентите и студентския дълг, който в момента възлиза на 1,7 трилиона долара. Сумата е подобна на тази, която беше загубена за два дни, когато фондовият пазар се срина през февруари поради опасения относно коронавируса.

Милиарните тарифи, прехвърляни напред-назад между Вашингтон и Пекин, са намалили пазарната стойност на компаниите, регистрирани в САЩ, с 1,7 трлн .

Тази цифра от 1,7 трилиона долара е и сумата, която 500-те най-богати хора в света са добавили към богатството си през миналата година, според индекса Bloomberg, увеличавайки общата им нетна стойност с 25% до 5,9 трилиона долара.

Най-богатите 0,1% в света контролират по-голям дял от глобалното богатство повече, отколкото по всяко време след катастрофата на Уолстрийт от 1929 г.

На сцената в университета Case Western Reserve в Кливланд Тръмп заяви, че Байдън ще „затвори цялата страна“, за да спре разпространението на коронавируса, и каза, че администрацията му е изградила „най-голямата икономика в историята“.  90-минутен спаринг се разигра на сцената.

Студентските активисти казват, че са подготвени да повдигнат темата в бъдещи дебати. Student Debt Crisis, организация с нестопанска цел, посветена на реформирането на студентския дълг и политиките за заем за висше образование, заяви в сряда: „Няма нито един въпрос относно кризата с дълга на студентите в размер на 1,7 трилиона долара. Това е неприемливо и трябва да чуем и двамата кандидати за техните планове. “

Студентският дълг възпрепятства способността на човек да пести за пенсия и закупуване на дом. „На всичкото отгоре пандемията COVID-19 увеличи кризата на студентския дълг. Изгубените заплати и медицински разходи ще продължат да оказват влияние върху семействата в продължение на седмици, месеци и години напред. Добавянето на постоянната тежест на студентския дълг е рецепта за икономическа катастрофа “, казаха от организацията.

„Студентските заеми сега са втората по големина част от дълга на домакинствата след ипотеките, по-големи от дълга по кредитни карти“, според Brookings Institution, базиран във Вашингтон мозъчен тръст Приблизително 45 милиона американци или около 1 на 8 души имат студентски заеми, „така че това е мощен проблем сред избирателите, особено по-младите“, се добавя в него.

Призивите за анулиране на студентски дълг на фона на битки за дълга на студентите, които бяха измамени от техните колежи, показаха на избирателите, че има начини законно да освободят федералните студентски заеми на кредитополучателите. В допълнение, проучвания от различни учени подчертават непропорционалното въздействие на финансираната от дълга система на висшето образование на Америка върху чернокожите студенти и семейства.

Нещо повече, Институтът Брукингс също така заяви, че домакинствата с ниски доходи изостават по-силно от студентския дълг повече от останалите хора през последните месеци поради загуба на доходи по време на пандемията от коронавирус. „Приблизително една четвърт от домакинствата (24 $%) са имали студентски заеми със средно салдо от 30 118 $“, казаха изследователите на мозъчния тръст.

Те добавят: „Делът на лицата, които съобщават, че техните домакинства изостават при плащанията на студентски заем в резултат на COVID-19, е над три пъти по-голям сред тези, които са загубили работата или доходите си поради COVID-19 (26%), когато в сравнение с тези, които не са загубили работата си или доходите си за COVID-19 (8%). “

Превод и редакция: Георги Костов

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама