Проф. Балтов с лоша прогноза за Covid-19 у нас. Препоръча ново затягане на мерките

168

Затягат се мeрките срещу разпространението на COVID-19 в Европа заради многото нови случаи на заболели. Днес у нас има 290 нови активни случая, така активните случаи вече наближават 5 000. 

В следващите две седмици ни предстои сериозно увеличение на случаите на COVID-19 у нас, което ще наложи затягането на част от противоепидемичните мерки. Това смята директорът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов.

„Медицинските специалисти сме подготвени за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Очакваме случаите да достигнат 30 000, от които активните да са между 7 000 – 8 000“, каза професорът пред БНТ.

Днес е един от дните с най-сериозен ръст на новозаразените – 290. Това до голяма степен се дължи на подновената присъствена учебна година и връщането към обичайния ритъм на живот в страната.

Според директорът на Пирогов трябва да се измисли нова схема. Има определени региони, в които ще трябва да се направят по-строги мерки. В никакъв случай не трябва да се спира работата, категоричен беше професорът и отново призова да се спазват трите „Д“. Контролът за момента е много слаб. Самите болни крият своите близки, с които са контактували.

Балтов отчита, като известен проблем, че в България не сме приели модела на Сърбия, където има специализирана болница за лечение на заразени с Covid-19. У нас все повече лечебни заведения са принудени да лекуват подобни пациенти, но той разкритикува тенденцията, в която по-малките и частните болници предпочитат да препращат болните към големите лечебни заведения.

Проф. Балтов не смята, че ще се наложи ново затваряне на градовете, както бе през март и април.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама