Трима известни българи днес празнуват рожден ден (СНИМКИ)

258

Актьорът Христо Гърбов, волейболистът Матей Казийски и попфолк изпълнителнят Милко Калайджиев днес празнуват своите рождени дни

Христо Викторов Гърбов е български театрален и филмов актьор.

Роден е на 23 септември 1957 г. във Варна. В продължение на година учи специалността „Технология на металите и металообработващите машини“ във Висшия машинноелектротехнически институт, Варна. Следва „Актьорско майсторство“ за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Елка Михайлова (1979 – 1983).

Мести се в София през 1987 г. Женен е за режисьорката Иглика Трифонова.

Работи в театрите Драматично-куклен театър „Иван Димов“ (1983 – 1985) и Драматичен Театър Ловеч (1985 – 1987), след конкурс е назначен в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ София (1987).

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Христо Гърбов.  Член на СБФД (1994).

Снимка: Facebook

Играл в известни български игрални филми като „Аритмия“, „Рапсодия в бяло“, „Хълмът на боровинките“, „Пътуване към Йерусалим“. Участва в шоуто „Улицата“ на Теди Москов, както и в един от най-новите български сериали – „Морска сол“. Участва в забавните предавания „Велика България“ и „Комиците“. За играта си в постановката „Още веднъж отзад“ от Майкъл Фрейн (постановка: Иржи Менцел) е награден с Аскеер’98.

Матей Илиянов Казийски е български волейболист.

Роден е на 23 септември 1984 г. в София, в семейството на национални състезатели по волейбол – баща му Илиян Казийски е бил разпределител, а майка му Валя е играла център.

Матей е висок 202 см и тежи 93 кг. Смятан е за един от най-талантливите и успели волейболисти в света. Наричан е и „Императора“. Играл е на всички постове, като накрая избира този на посрещач. В редки случаи играе и като диагонал.

Като дете тренира спортове като футбол, баскетбол, дори стрелба с лък и яздене на кон.

От 2005 до 2012 година е част и от Националният отбор по волейбол на България. Носител на бронзов медал от Световното първенство и Световната Купа по волейбол в Япония съответно през 2006 и 2007 година с националната фланелка. През 2006 година е избран за волейболист номер едно на Европа. Четири години по-късно е избран и за „Мъж на годината“ 2010. Другите номинирани са Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов.

Снимка: Facebook

През 2012 година напуска националния отбор на България заедно с Радостин Стойчев, по това време старши-треньор, заради скандал с Българската федерация по волейбол. Матей споделя, че би се върнал при смяна на ръководството.

Михаил Панайотов Калайджиев, по-известен като Милко Калайджиев, е български попфолк певец. Известен още и като откривател на певиците Преслава, Галена, Джена, Анелия, Мира, Димана, Теди Александрова и други.

Милко Калайджиев е роден на 23 септември 1951 г. в Свиленград.

Известни негови песни са „Къде си, батко?“, „Хей, малката!“ и „GSM“. Изнасял е много концерти в Турция, Македония, Израел, Канада, Албания, Холандия, Кипър, Гърция.

Снимка: Facebook

Изпълнителят е взимал участие в множество и различни телевизионни формати.

На местните избори през 2019 година е кандидат за кмет на община Свиленград и получава 4% от гласовете.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама