Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт

34
Снимка: Facebook

На 15-и септември Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт. Президентът изтъкна, че новата редакция, която беше приета на 3-и септември, си противоречи с конституционните принципи

С 15 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт и повторно подкрепиха „кариерните бонуси“ на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Промените бяха приети на 3 септември и създават правна възможност изборните членове на ВСС, след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания да получават повишение. Това означава да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на ВСС. Текстът е изменян два пъти тази година, има и висящо дело в Конституционния съд, пише БГНЕС.

Според секретаря по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева, този текст противоречи на важни конституционни принципи. Назначенията в съдебната власт трябва да се правят по обективни критерии, равенство и недопускане на привилегии, аргументира тя пред депутатите ветото на държавния глава. „Това изменение е направено между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка за въздействие, без писмени мотиви. Сериозно отклонение от правилата на законодателния процес“, припомни още проф. Друмева.

Опозицията от БСП се припозна с мотивите на президента и обяви, че ще подкрепи ветото. Според депутата Крум Зарков възможността Народното събрание да оказва влияние в израстването на един магистрат нарушава разделението на властите. „Привилегията за един е дискриминиране на друг“, смята той.

„Ще даде възможност за развитие на всички магистрати и ще гарантира принципа на разделение на властите“, противопостави се Хамид Хамид от ДПС, който е вносител на предложението.

Предстои ветото да бъде гласувано окончателно в пленарната зала.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама