Вкарват фасовете в строителството. Вижте как ще ги използват

299

Учени от Австралия ще използват фасове от цигари за топлоизолация на домовете. Това е иновативна практика, която може да допринесе за развитието на строителството. 

Австралийски учени предложиха да бъдат използвани изхвърлените угарки от цигари за топлоизолация на домовете, съобщава изданието Матириълс.

Ако само един процент от състава на глината, от която се правят тухлите, съдържа фасове и филтри, то загубите при изпичането им ще намалеят с 20 милиарда мегаджаула. Този строителен материал ще стане по-лек и по-ниска топлопроводимост, предава БТА.

За да не останат в угарките лош мирис и бактерии, екипът на Абас Мохареджани от университета в Мелбърн предлага те да бъдат обработвани с озон и ултравиолетова светлина. Подобна технология ще избави околната среса от хиляди тонове замърсяващи отпадъци.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама