Ще продължи ли бонусът към пенсиите и през зимата?

5634

Обсъждат се няколко предложения, сред  които и вдигане прага на бедност през 2021 година.

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г.

Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката, предаде „24 часа“.

Още една добра новина за българските пенсионери 

„В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди. От една страна – има възможност да продължи тази добавка. От друга – могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите“, каза Сачева.

Тя обясни, че решението тепърва ще бъде взето. Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв.. което е с 6 лв. повече от 2020 г. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението, обясни още социалният министър.

„По отношение на методиката за определяне на линията на бедност – това предложение, което сме направили, се отнася до това да можем да направим механизма адекватен по отношение на резки макроикономически движения. Приели сме предложенията на синдикатите за промяна. Тоест, социалният министър да може да определя линията на бедност, когато има отрицателен БВП. също и да може да направи промяна, когато има по-благоприятни условия – когато има ръст“, обясни тя.

185 млн.лв. са платени по схемата 60/40. тази мярка допринесе за запазването на работните места на 172 000 души. Безработицата продължава да намалява и към момента е 7,5%. отчете още Сачева.

В туризма мярката дори стана 80/20 и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лева, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Има идея 80/20 да стане помощта и за превозвачите.

„Отчитайки положителни страни, в сравнение с предната криза през 2009 г., имаме два пъти по-малко загубени работни места. В сравнение с другите антикризисни мерки, тази стартира най-бързо и имаше най-добър ефект като покритие. Сравнявайки се с другите европейски страни констатираме, че можеше да бъдем много по-добре. Нещо. за което предупредихме“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него вторият вариант на мярката 60/40, която действа от 1 юли до 30 септември, е много по добра. И поиска извънредно антикризистно законодателство, защото като „дръпне водата се вижда кой е плувал без гащи“.

„Припомням, че подкрепяме 60/40 от първия момент, защото запазва пълния размер на дохода“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама