Майка споделя колко средства трябва да отделим за детето ни преди 15-и септември

106

Предстои една сложна и различна учебна година както за децата, така и за родителите. Много майки и бащи на бъдещи първокласници, а и на по-големите, се интересуват от финансовите средства, които трябва да отделят преди 15-и септември и от това как ще протича учебния процес

Екипът на „Нова Вест“ се свърза с родител, чиито второкласник е записан в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, за да ни разкаже за своята гледна точка относно предстоящата учебна година.

– Какви са финансовите средства, които едно семейство трябва да отдели при започване на учебната година за дете между първи и четвърти клас?

Моето дете тази година ще бъде втори клас. Общо взето, единственото, което не трябва да купуваме отново е раница и то защото миналогодишната не се износи, предвид ситуацията, която беше създадена. За всички материали – тетрадки, подвързии, етикети, химикали, моливи, острилки, боички, линиийки и т.н. отделихме около 90 лв. Отделно, миналата година дадохме близо толкова и за раница, и несесер, които ще успеем да използваме и тази година. Помагалата, с които работят децата по всички предмети, струват общо между 40 и 50 лв. в зависимост от това, дали ги купувате отделно или организирано с повече родители. Обикновено, ако се съберат повече хора, се прави отстъпка на общата цена, което облекчава всеки родител със 7-8 лв. Учебниците са безплатни, като тези, които се използват всеки ден, децата взимат със себе си и след училище, а по предметите, които са от 1 до 2 пъти седмично, се съхраняват в училището. Не на последно място, всеки родител знае, че преди началото на годината е добре да се подготви с облекло и обувки за детето, няколко комплекта за физическо, заедно с поне 1 чифт маратонки. Отделно, ако училището, в което е записано детето ви изисква униформа, трябва да се вземат поне две такива. Като цяло, миналата година, когато синът ми беше първи клас, отделих близо 500 лв. за училищна атрибути, дрехи и обувки. Тази година са малко по-малко.

– Притеснявате ли се от факта, че детето ви ще посещава училище при такива обстоятелства? Има ли някакви препоръки от учителите към вас?

Нашата родителска среща се проведе онлайн. Доколкото разбрах, само родителите на първокласниците са се срещнали лично с учител. Аз не се притеснявам да пусна моето дете на училище. Има наложени мерки и ако те се спазват, всичко ще бъде наред. Разбрах, че в нашето училище ще има така наречената стая-изолатор, където ще бъдат отделяни децата със съмнителни симптоми. Учителите ще преподават с маски, а за родителите има наложено ограничение за достъп до определена част в училището. Всяко дете трябва да има поне две маски в себе си, когато отива на училище. Лично аз съм поръчала малък шлем за моето дете, защото е астматик и маската няма да му бъде удобна. Отделно дочух неофициална информация, че децата астматици чрез бележка от лекар ще могат да се обучават онлайн в сборни групи от различни училища, но не съм сигурна каква ще е цялата процедура.

– А какво е вашето мнение за онлайн обучението?

Всеки учител преподава по различен начин, набляга на различни неща и предпочитам моето дете да върви на едно със своите съученици. Не искам да усложнявам допълнително целия процес и да рискувам да изостане с материала. Ситуацията е достатъчно сложна както за децата, така и за родителите.

– Имате ли информация как стоят нещата с детските занимални?

Предполагам, че наложените мерки важат и за там. Може би родителите са наясно, че в някои училища сборните групи за извънкласни дейности се сформират от около 2 училищни класа. Следователно, всеки родител, който няма възможност да гледа детето си и да му помага с домашните след училище, се налага да го запише на частна детска занималня, таксата за която е в порядъка на около 400 лв. Това е един солиден допълнителен разход към всички останали свързани с училищния процес.

– Какъв съвет бихте дали на родителите, които изпитват притеснения от предстоящата учебна година?

Както казах по-рано, аз не съм от родителите, които се притесняват да пуснат детето си на училище. Съветвам всички родители да не изпадат в паника и да спазват всички наложени мерки, за да възпрепятстват евентуални проблеми със здравословното състояние на децата си, а и със своето собствено. Ако всички се грижим един за друг – всичко ще бъде наред.

 

По интервюто работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама