Ще се отрази ли сушата на цената на хляба в България

138

Освен COVID-кризата, сушата също се отрази на държавата ни. В „житницата на България“ Добруджа, безводието доведе до огромни загуби на производителите.

Сушата в Добружда доведе до огромни загуби на стопаните. Затова те поискаха годината да бъде обявена за форсмажорна. Над 120 добруджански производители внесоха подписка в областната администрация.Възможно ли е хлябът да поскъпне заради лошата реколта коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предаде NOVA.

Световният съвет по продоволствие към ОНН даде прогноза за цените на храните в световен мащаб. Цената на брашното в момента във Франция, Германия и Италия се е вдигнала с 20 %. Цената в България се определя от международния пазар”, поясни тя. По думите й няма да се наложи да внасяме пшеница. Тя допълни, че по време на пандемията малките хлебопекарни затвориха.

Такива години е имало и друг път, но никой не помни бедствие с подобни мащаби, което да порази и пролетната, и есенната реколта.Фермерите заявяват, че не искат пари от държавата, а помощ като безлихвени или нисколихвени кредити и облекчения, за да могат да засеят отново.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама