Влияе ли загубата на домашен любимец на здравето на децата

80

Много от нас имат домашен любимец. Малкото животинче се превръща в член на семейството и раздялата с него е равностойна с раздяла с човек. Замисляли ли се как децата преживяват загубата на домашен любимец.

Смъртта или загубата на домашен любимец в семейството може да има сериозни последици за психическото здраве за децата. До този извод стигнаха учени от Масачузетската клинична болница в Бостън (САЩ), които публикуваха резултатите от своите изследвания в базираното в Берлин медицинско списание European Child & Adolescent Psychiatry, предаде DarikNews.

След като проследили последиците от загубен или починал домашен любимец в повече от шест хиляди семейства в Бристол (Великобритания), учените установили, че децата – повечето на възраст между 6 месеца и 8 години, са били страдали от безпокойство, нарушение на съня и са били меланхолични. Впоследствие в някои случаи децата са развили психопатологични разстройства в по-късна възраст.

„Една от първите загуби, които детето обикновено среща в живота, е смъртта на домашен любимец“, казва водещата авторка на изследването Катрин Крофорд от Центъра за геномна медицина в Клиниката в Масачузетс. „Открихме, че тази загуба е причината впоследствие някои деца да развиват психични заболявания“, допълва Крофорд.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама