Ню Йорк почита паметта загиналите от нападенията на 11-ти септември (СНИМКИ)

81

Днес Ню Йорк почита жертвите на атентатите от 11-ти септември. Почти две десетилетия след нападенията 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му

Ню Йорк отбелязва 19-ата годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г. – в разгара на пандемията от коронавирус и ожесточената битка за новия стопанин на Белия дом, пише AFP, предаде Нова.

Церемонията в памет на близо 3000 души, загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ, ще бъде прекъсната от минута мълчание в точните моменти, когато джихадистите на „Ал Кайда” разбиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Музеят на жертвите на атаките ще бъде отворен за първи път от началото на пандемията от COVID-19.

Почти две десетилетия след нападенията 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо напомни на жителите, че тяхната устойчивост вероятно отново ще бъде подложена на изпитание заради социалните и икономически последици от пандемията.

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, известен със своята неизчерпаема енергия, сега е изправен пред редица проблеми. Някои от тях произтичат директно от пандемията на коронавируса: почти всички служители в офиси – т. нар. „бели якички”, работят от домовете си от март насам. Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди малки магазини и ресторанти без клиенти.

Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, ако се съди по броя на заявилите намерение да гласуват по пощата за президентските избори през ноември.

Умножава се и броят на бездомните хора след затварянето на множество приюти заради противоепидемичните мерки.

Убийствата и стрелбите през август тази година са се увеличили съответно с 47% и 166% в сравнение със същия период на 2019 г.

Макар да е все още далеч под ендемичните нива на престъпност през 70-те и 80-те години, Голямата ябълка се върна към нивата на престъпност от 2012 г., пише „Ню Йорк Таймс”.

Въпреки че градът показва признаци на възстановяване от COVID-кризата, вероятно ще са му нужни около три години, за да стъпи на крака напълно, сочат прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими имоти тук, настоява, че нарастването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на лидерите му. Преди дни той за пореден път обвини кмета и губернатора, че „унищожават“ града.

Властите в Ню Йорк на свой ред оспориха отказа на Тръмп да освободи милиарди от спешните федерални фондове, за да помогне на града да премине през най-тежката криза в новата му история.

„Тръмп активно се опитва да убие Ню Йорк. Това е лично. Мисля, че е на психологическа основа“, каза Куомо.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама