Археолози в Турция направиха едно от най-интересните открития за 2020г.

128

Открита е маска на древногръцкия бог Дионис на 2400 години в Турция

По време на разкопки в Западна Турция е намерена теракотена маска на близо 2400 години, предаде БГНЕС.

Археологът Каан Ирен, ръководещ разкопките в древния град Даскилейон в западната провинция Балъкесир, каза пред Анадолска агенция, че маска на древногръцкия бог Дионис, намерена в акропола на града, е едно от най-интересните открития за тази година. „Това вероятно е оброчна маска. Повече информация ще стане достъпна с течение на времето с повече изследвания“, каза Ирен, професор в университета „Мугла Сътки Кочман“.

Легендата разказва, че носенето на такава маска е начин да се отдаде почит на Дионис, гръцкия бог на карнавалите и маскарадите, което позволява да се освободите от тайните желания и погребаните съжаления. Смята се, че Дионис е крил както своята идентичност, така и силата си и се смята за покровител на изкуствата.

Даскилейон се намира на брега на езерото Maняс от времето, когато в Мала Азия е имала много древногръцки селища. През седми век пр. Н. Е. градът е наречен Даскилейон, когато известният лидийски крал Даскилос е дошъл в града от Сардис поради династични кавги, според уебсайта на турското министерство на културата и туризма. Синът му Гигес е роден в Даскилейон.

След като Гигес става крал на Лидия, градът е преименуван на Даскилейон – мястото на Даскилос – около 650 г. пр. Н. Е.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама