5 600 години преди Христа в Североизточна България са добивали сол

259

Нови разкрития хвърлят светлина върху историята на Провадия и Варненския край. Известната солница, която е сравнявана със златна мина разкрива все повече за миналото на хората, жвяли по тези земи.

Нови изследвания, направени в Глазгоу, сочат, че добивът на сол край Провадия е започнал около 5 600 години пр.н.е., иначе казано с около 100 години по-рано, отколкото се смяташе досега, каза днес пред журналисти проф.Васил Николов, ръководител на разкопките.

Той уточни, че заради пандемията тази година работата по проучването на обекта е започнала по-късно, но има възможност да продължи до края на октомври, предаде БТА.

Това е 16-ят сезон, в който се работи по солницата, допълни Николов. По думите му тази година акцент ще бъдат укрепителните системи, както и селищната част. Археолозите работят активно по проучването на две къщи, едната от които е била двуетажна, поне 400 квадратни метра. При проучванията е намерена малка керамична маска, която е уникална по рода си, разказа Николов.

Образът е смес между антропо- и зооморфни черти, без уста. Категорично е свързан с мъжкото начало, посочи Николов. Според него не може да се каже за какво е ползвана маската. Двете дупчици в горната част подсказват, че или е висяла на стена, или е била капак на керамичен съд, който се е вдигал и спускал.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама