7 Храни Против Възпаления и Болки в Ставите

259

Възпалените или болезнените стави изобщо не са за подценяване – те могат да ограничат нашата мобилност и да окажат изключително негативно влияние върху цялостния начин на живот. Но нездравословното тегло и неправилното хранене също са част от проблемът – така че, препоръчваме Ви да размислите какво слагате в чинията си преди да хапвате. Особено, ако страдате от болки в ставите. Заради това сме Ви подбрали няколко предложения, които играят положителна роля против възпаления и болки в ставите.

1. Изберете По-Здравословни Масла от Олиото!

Ако все още не готвите с олио, сега е моментът да го смените! Най-достъпната алтернатива е зехтинът – той е богат на Омега-9 мастна киселини, която помагат за намаляване на възпаленията. Също така може да разгледате и маслата от авокадо или гроздови семена – те също са добри противовъзпалителни агенти.

2. Добавете Повече Чесън

Дори и да носи лош дъх, чесънът е изключително здравословен лошия дъх след това. Въпреки че е толкова малък, той може да се справи с подувания на ставите, благодарение на антиоксидантните си свойства.

Може да добавите чесън като част от ястие, което готвите или да направите дресинг за салата. А ако искате да се отървете от неприятния дъх – може да използвате листа от мента. Те също са толкова полезни!

3. Хапнете си Вкусен Боб

Ако не Ви се хапва месо, а имате нужда от протеини, бобът е добър избор – боб – 1 чаша боб съдържа около 15 грама протеин. Цената му е достъпна, а освен това е богат и на фибри и фитонутриенти, които спомагат за намаляване на възпаленията.

В допълнение на това, бобът е богат на фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий.

4. Броколи – Подходящи за Всяко Ястие

Броколите е изключително питателна храна. Те принадлежат към семейството на кръстоцветните зеленчуци, заедно с карфиола и брюкселското зеле. Всички те имат противовъзпалителен ефект, поради антиоксидантите, които съдържат. Може да си направите задушени броколи, запеканка или просто да ги хапнете като гарнитура на месо или скара.

А в частност броколите са богати на сулфорафан – антиоксидант, който се бори с възпалението, като намалява нивата на цитокини, които водят до появата му.

5. Зелен Чай – Направете Го Част от Деня Си!

Макар и да не е точно „храна“, вероятно сте чували за здравословните му ползи. Той е изключително мощен антиоксидант – намалява риска от много болести. Зеленият чай намалява възпаленията, благодарение на веществото епигалокатехин-3-галат. Освен това играе добра роля за забързването на метаболизма и комфорта в стомашно-чревния тракт. А ако търсите още натурални начини за справяне със ставните проблеми, може да разгледате и био-гелът HondroStrong. Той има богат натурален състав, който бива одобряван от клиенти в цяла Европа.

6. Изберете Грозде за Десерт

Гроздето съдържа антоцианини (растителни елементи, които действат като естествен антиоксидант), които намаляват възпалението.

В допълнение, те могат да намалят риска от няколко заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, болест на Алцхаймер и очни заболявания.

7. Добавете Авокадо към Салатата

Авокадото е една от най-полезните храни, която, за радост, набира все по-голяма популярност в България.

То е богато на калий, магнезий, фибри и здравословни мазнини. Освен това има известни свойства, които спомагат за намаляването на възпаленията и подуванията, особено на кожата.

Хранете Се Здравословно и Се Движете Повече!

В заключение искаме да Ви припомним едно универсално, но важно правило – изберете здравословната храна и спортувайте повече. Те са изключително важни, за да постигнете добро състояние на тялото и духа, както и да избягате от неприятните такива. Избирайте повече плодове и зеленчуци, които подхранват тялото с нужните минерали и витамини – така няма да имате нужда да си ги набавяте от други източници. Правете си по-чести разходки в природата – а ако нямате възможност – отидете в парка. Всяка малка крачка има значение!

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама