Доц. Кунчев за Covid-19 в училищата: Ако са високи данните в обществото, ще го има и там (ВИДЕО)

47

„В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма. Това ни притеснява“.

Това каза в предаването „Здравей, България” държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него проблемът напоследък се неглижира в обществото. Той призна, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност.

„Последните дни имаше доста висок брой на починалите”, коментира доц. Кунчев.

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни.

„Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, в старчески домове. Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Относно началото на учебната година, той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото.

„Ако са високи данните в обществото, ще ги има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има”, смята доц. Кунчев.

Той коментира и въпроса с бъдещите ваксини.

„Ясно е, че ще е безплатна за всички, които желаят. Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна”, заяви държавният здравен инспектор.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама