Днес е световният ден на кучето – най-добрият приятел на човека

189

Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години

По случай днешния Световен ден на кучето британският в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта за четириногите другари на човека:

– Във Великобритания кучетата домашни любимци са 9,3 милиона. Двадесет и пет процента от домакинствата в страната отглеждат минимум едно куче.

– Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

– Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.

– Представителите на породата Норвежки лундехунд имат повече пръстчета на лапите от останалите кучета – минимум шест на всяка.

– Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години.

– Медалът „Дикин“ за храбри животни е присъден на 33 кучета – с едно по-повече от гълъбите, удостоени с честта.

– Най-ярката звезда на небосклона Сириус е известна и като „кучешката звезда“, тъй като се намира в съзвездието Голямо куче.

– Съзвездието „представлява“ митичното куче Лелап – подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

– „Който си ляга с куче, става с бълхи“, гласи стара шотландска поговорка.

– „Извън кучето книгата е най-добрият приятел на човека. Вътре в кучето е много тъмно за четене“, е казал комикът Граучо Маркс

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама