Кои големи градове у нас за заплашени от водна криза

530

Водата, която приемаме за даденост, все повече започва да намалява. Няколко възлови язовира, които захранват големи градове у нас са в критично състояние. Това са язовирите „Тича“, „Камчия“ и „Ястребино“.

Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг. Тежко е положението в Източна България, където язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг, предаде NOVA.

С просто око е видимо намаляването на водата в язовир „Тича”. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на пролетта. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148.

Според властите това количество би трябвало да стигне за следващите две години. По-бързо обаче може да се стигне до водна криза с язовир „Камчия”, ако няма валежи. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.

През седмицата екоминистърът Емил Димитров представи дори идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна да бъдат намалени, за да може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама