Забавени заплати заради COVID-19 пандемията

60

По време на извънредното положение у нас, освен забавени заплати, са открити и неизплатени обезщетения след прекратяването на трудовия договор, както и нередности при предоставянето на отпуск – платен и особено неплатен

Установените забавени заплати от началото на годината до средата на юни са на обща стойност 4,5 млн. лв. Това са установили от ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), предава „Монитор“.

След намесата на инспекторите обаче близо 2,5 млн. лв. са били изплатени. По време на извънредното положение у нас, освен забавени заплати, те са открили и неизплатени обезщетения след прекратяването на трудовия договор, както и нередности при предоставянето на отпуск – платен и особено неплатен.

Съществени пропуски е имало и по отношение прекратяване на трудовите правоотношения, като на служителите са давани неоформени документи или те не са им били връчени по надлежния ред.

„В периода на извънредното положение бяха ограничени планираните проверки, което естествено е довело до намаляване броя на нарушенията“, обясняват още от ГИТ.

Отговорено е обаче на всеки сигнал.

При разглеждане на сигнали, касаещи заплащане на труда, прекратяване на трудови правоотношения, отпуски, се изискваше от работодателите при възможност да предоставят нужните документи онлайн. При невъзможност за извършване на проверка чрез дистанционна комуникация е създаден ред за обслужване на граждани и фирми с минимално време за контакт и в обособени помещения, подлежащи на по-често дезинфекциране.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама