Задължителна ваксина за COVID-19 за всички в Австралия?

107

Ваксината срещу COVID-19 трябва да стане задължителна за всички наши съграждани. Това е казал австралийският премиер Скот Морисън, предаде Би Би Си

Думите на министър-председателя в Канбера са били казани на брифинг след като правителството на страната – континент е подписало договор с британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставка на препарата, разработен от учени в Оксфорд.

От компанията са изразили надежда, че ваксината би могла да бъде пусната в масова употреба до края на 2020 г.

„Ние може да разработим план и да направим ваксината задължителна и безплатна за всички австралийци“, е заявил Морисън след подписването на споразумението.

От опозицията обаче са заявили, че в договора между Канбера и фирмата е имало много неясноти. „Ние искаме да знаем следното – къде ще се произвежда препаратът и колко пари ще получи фирмата от Стария континент“, е казал Крис Боуън.

По-късно австралийският премиер отстъпи на коментарите, които направи, заявявайки, че би искал ваксинациите с коронавирус да станат задължителни за всички австралийски граждани.

„Няма да е задължителна ваксината, нали? Не е задължителна. В Австралия няма задължителни ваксини “, каза той за радиостанцията в Сидни 2GB.

„Ще има много насърчение и мерки за постигане на толкова висока степен на приемане, колкото обикновено“, добави той.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама