Можем ли да почиваме на българското Черноморие с една работна заплата?

93

Според оферти в мрежата за 3-звездна почивка на база All Inclusive в рамките на една работна седмица нашенци броят средно по 640 лв. или малко над минималната за страната работна заплата. Цените на нощувките могат да варират с около 15 – 20 лв. в зависимост от избрания за почивка курорт

С минималната работна заплата у нас – 610 лв., двама българи могат да си позволят да прекарат петдневна почивка по родното Черноморие, показа справка в онлайн платформите за резервации, пишат от Монитор. Със своето минимално месечно възнаграждение от малко над 3000 лв. двойка от Германия може да летува по българските морски курорти цели 25 дни.

В роден сайт за резервации е посочено, че най-евтина излиза ваканцията в Златни пясъци – 605 лв. за двама души, като освен изхранването се включват още безплатен паркинг и интернет. В случая обаче мястото за настаняване не осигурява безплатни плажни принадлежности на морския бряг както е в повечето оферти за почивка у нас. През тази година в курорта чадърите и шезлонгите са на цени от 2 лв.

Петте дни плаж пък са най-скъпи в района на Несебър и Слънчев бряг. Докато в парти дестинация номер едно по Черноморието нощувките за двама излизат 660 лв., в съседен Несебър те скачат с 20 лв. От край време ниските цени у нас са атрактивни и за чужденците.

Сред приоритетните туристически пазари и партньори на България е Германия, чиито жители проявяват значителен интерес не само към родното море, но и към балнео и СПА услугите, предлагани у нас. Според данни на Евростат минималното работно възнаграждение на германските работници и служители е в размер на 1557 евро (3045 лв.). С подобна заплата те лесно биха могли да прекарат двадесет и пет дни, летувайки по плажовете у нас.

Информация от Единната система за туристическа информация пък сочи, че от 1-ви юни тази година до 6-ти август пренощувалите германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил. Най-голям брой са именно отседналите в курорта „Златни пясъци“.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с германските туроператори, след появата на репортаж от нощно заведение в Златни пясъци, където не се спазват противоепидемичните мерки. По време на нея бе обсъдена рекламната стратегия за представянето на България като страна, свободна от COVID-19. С цел осигуряване на безопасното придвижване на гостите до местата за настаняване бе предложено и обособяването на „зелен коридор“ по пътищата.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама