Икономиката в България показва леки признаци на възстановяване

35

Въпреки че индустриалната продукция, създадена на територията на страната, все още е под обемите от миналата година, тя отбелязва първи съществен месечен ръст от началото на коронакризата насам

Слабо възстановяване на българската икономика показват данните на НСИ за индустриалното производство, търговията на дребно и строителството за месец юни, предаде Economic.bg. Промишлеността все още се намира в криза, след като от месец март насам се наблюдава съществен срив в обема й. Междувременно търговията на дребно все още не може да се възстанови, като на годишна база спадът ѝ продължава да бъде двуцифрен – 18,1%. Строителният сектор пък изглежда най-слабо засегнат от коронакризата и за месец юни регистрира годишен спад от само 2,2%.

Въпреки че индустриалната продукция, създадена на територията на страната, все още е под обемите от миналата година, тя отбелязва първи съществен месечен ръст от началото на коронакризата насам – 5,8%, което е най-значимият скок, наблюдаван от юни на 2010 г. насам – след срива по време на тежката световна финансова криза.

На годишна база през юни българското производство отчита спад от 7,7% – близък до този от месец март, когато бе въведено извънредно положение в страната. Спадът обаче е два пъти по-малък в сравнение с двата най-тежки месеци за българската икономика до момента – април и май.

Спрямо юни 2019 г. най-голям ръст в продукцията от българските фирми се наблюдава в производството на метали – с 31,1%. Ръст в производството има и при лекарствени продукти – с 6%.

Големите сривове все още не са преодолени в сферата на производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, където годишният спад е с 25,1%. При производството на машини и оборудване спадът е 29,9%, в печатната дейност – с 23,7% и в сферата на облеклото – с 15,3%. На месечна база все пак има съществен ръст в автомобилното производство – със 73,2% след дъното, достигнато през април и май, и в производството на мебели – с 24%.

Търговията на дребно у нас обаче остава в тежка ситуация. Спрямо месец по-рано все пак е отчетен минимален ръст от 0,9%. Най-силен е спадът в оборота от търговията на дребно с автомобилни горива, което се обяснява както с по-малкото потребление, така и с по-ниските цени отпреди 12 месеца. Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия продължава да е надолу с близо една пета от обема си спрямо юни 2019 г.

Хората все още избягват да купуват дрехи и обувки, като на годишна база спадът в сектора е с 27,4%, въпреки че спрямо месец май се наблюдава ръст от 60,4%. Освен това съществен спад продължава да се наблюдава и при малко по-скъпите продукти като компютърна и комуникационна техника – с 20,1%. Най-същественият ръст спрямо миналата година има в онлайн търговията на дребно – с една трета от общия обем.

Строителната продукция изглежда е най-бързо възстановена от коронакризата, като спадът ѝ на годишна база е 2,2%, а на месечна се отчита ръст от 4,8%. „Виновник“ за годишния спад най-вече е сградното строителство, докато при гражданското и инженерното е регистриран ръст от 0,7%.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама