Марияна Николова: Туроператорите ще бъдат подпомогнати с 10 млн.лв. (ВИДЕО)

101

За това са се разбрали вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение „Бъдеще за туризма

„С министърът на икономиката Лъчезар Борисов проведохме спешни разговори и намерихме адекватно решение. Само дни след първата ни среща вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, обяви Марияна Николова.

„Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение. Тези пари, разбира се, са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти. Кандидатстването ще е при облекчен режим и с бързи срокове”, допълни още тя.

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма. Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Министърът на туризма съобщи, че очаква програмата да заработи още през август.

Екскурзоводите не попадат в обхвата на тази мярка, за тях ще се мисли за социална мярка.

„Няма да има субективизъм, ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване”, допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Радваме се, че диалогът стартира, надяваме се да продължи”, заяви Павлина Илиева, Обединение „Бъдеще за туризма”.

Тя подчерта, че от бранша искат 150 милиона лева помощ. Важно обаче било, че се започва с тези 10 милиона.

Илиева и колегата й Емил Абазов от Обединение „Бъдеще за туризма” не казаха протестът да се отменя, но казаха, че ще направят такова предложение. „Оставаме обаче в стачна готовност”, каза Илиева.

Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама