Оси използват антибактериална смес на 68 милиона години

447

Както е казал народът за всяка болка си има билка. При това в природата. Друга поговорка гласи, че съществували седемдесет и седем билки и половина, които лекували всички болести, които спохождат човечеството. Само липсвала една половинка, която да все не достига.

Докато човечеството търси алтернативи на антибиотиците и се опитва да създаде ваксина срещу нови инфекции, животните се защитават с природни средства. Сред най-оригиналните са антимикробен коктейл от 45 вещества, симбиоза с малки паразити и даже санитарни погребения, предава DarikNews.

За да спаси личинките си от микроби, осите от вида пчелен вълк (Philanthus) използват смес, която не е променяна в течение на 68 милиона години. Женските отглеждат върху антените си бактерии от вида Streptomyces, които произвеждат антибиотици. Този медицински коктейл може да съдържа до 45 различни вещества срещу заразяване. Без него вероятно популацията на осите би била значително по-малка.

Още докато изгражда дупката, където снася яйцата, грижливата майка оставя по стените полезните бактерии Streptomyces, които след това ларвата втъкава в пашкула си. Така стрептомицетите я предпазват от мухъл и бактерии. Когато осата се излюпи от какавидата, тя събира полезни микроорганизми от пашкула в жлезите на антените си.

Отчитайки факта, че тази антибактериална смес не се е променяла в течение на почти 68 милиона години, учените смятат, че шансовете за появата на патоген, който да бъде устойчив на тази противомигробна защита, са минимални.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама