Ще срине ли COVID-19 икономиката на Германия

368

Едва ли в самото начало на разпространението на коронавирус по света, човечеството очакваше, че заразата ще доведе до такива икономически последици. Световните икономики започнаха да бият тревога. 

Регистриран е небивал спад при германската икономика през второто тримесечие на годината. Заради кризата, предизвикана от коронавируса, брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с над 10% спрямо предишното тримесечие, съобщава Федералната статистическа служба, цитирана от „Дойче Веле“, предаде blitz.

Значително е намалял обемът на вноса и износа на стоки и услуги. Същото важи за потребелението на домакинствата и за инвестициите, които правят фирмите. В същото време за този период държавата е увеличила своите потребителски разходи. Накратко: най-голямата европейска икономика е в тежка рецесия. „Рецесията на столетието“ „Това беше очакваният лош резултат, който – надявам се – в крайна сметка ще бъде най-големият спад на германската икономика.

Ако не се наложи второ „затваряне“ заради епидемията, в най-добрия случай ще ни трябват няколко тримесечия, докато го компенсираме“, казва Уве Буркерт от „Ландесбанк“ в провинция Баден-Вюртемберг. „Сега вече е официално: преживяваме рецесията на столетието“, коментира на свой ред Андреас Шойерле от „Декабанк“. „Нито борсовите сривове, нито шоковете на петролните пазари са нанасяли такива щети, каквито сега причини този 160-нанометров дребосък на име корона. Благодарение на държавните мерки и на доброволната изолация на милиони хора вирусът беше победен. Сега обаче идва сметката.“ Ралф Умлауф от банката „ХЕЛАБА“ добавя: „За цялата 2020 година трябва да очакваме много голям спад на БВП. Да не говорим, че Дамоклевият меч на втората вълна продължава да виси над световната икономическа конюнктура“. Мнозина макроикономисти предполагат, че през второто полугодие икономиката отново ще тръгне нагоре – стига броят на новозаразените да не се покачи значително. Ще трябват обаче две години, докато бъде компенсиран спадът през тази пролет, смятат те.

Според „Дойче Бундесбанк“, мъртвата точка е била достигната още през април, а през второто полугодие се очаква стопанско възстановяване. „За него ще помогне и пакетът от мерки за насърчаване на конюнктурата“, пишат в последния си доклад експертите от банката. Германското правителство взе решение да отдели 130 милиарда за този пакет за периода 2020-2021 година. Една от мерките е понижаване на ДДС от 19% на 16%, което влезе в сила на 1 юли. По този начин се стимулира потреблението, което е важен фактор за икономическата конюнктура. Всичко зависи от развоя на пандемията Леко подобряване на настроението се наблюдава и сред предприемачите. Индексът за бизнес климата в Германия се покачва вече трети пореден месец. „До края на годината ще имаме процес на догонване и компенсиране. Неговата мощност обаче ще зависи не толкова от икономическата политика, колкото от статистиката за новозаразените“, казва в тази връзка Уве Буркерт от „Ландесбанк“.

На сходно мнение е и Александър Крюгер от банката „Банкхауз Лампе“: „Възстановяването потръгна – и ще компенсира сериозен процент от загубите. Но пандемията още не е победена, тъй че очакванията не бива да бъдат прекалено високи. Трябва да сме подготвени за щетите, които би нанесло ново затваряне на икономиката“. Въпреки очакваното съживяване, германското правителство смята, че тази година ще бъде отбелязана най-тежката рецесия от края на Втората световна война. Според последните прогнози, през 2020 година БВП ще се свие общо с 6,3%.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама