Бивш министър с условна присъда

160

Румен Овчаров, министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов, депутат в 38-ото, 39-о, 40-о и 41-вото Народно събрание на България, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2007) е осъден на две години лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Специализираният наказателен съд осъди бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на две години лишаване от свобода с три години изпитателен срок, предаде  NOVA.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД нарушил задълженията си не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева.

Спецсъдът постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама