Това е мястото, където е най-вероятно да се заразим с COVID-19

blank
Снимка: Pexels

Една от най-актуалните теми в момента в целия свят е как да се предпазим от заразяване с коронавирус. Властите призовават за дистанция и дезинфекция, но през летните месеци това става все по-трудно.

Коронавирусът се среща най-често на сухи и прохладни места, така че най-много вируси се натрупват в хранителни магазини, разказаха експерти, цитирани от вестник „Известия“, предава DarikNews.

Учените отбелязаха, че в момента няма научни изследвания, потвърждаващи случаите на COVID-19 след контакт със заразени повърхности, но рискът от заразяване все още остава, ако след докосване на повърхност, върху която има вирус, докоснете лицето, носа или очите си.

Според водещия изследовател на лабораторията по молекулярна биология на Московския държавен университет „Ломоносов“ Роман Зиновкин, рискът от разболяване чрез докосване на една или друга повърхност e по-голям, след като в градовете започнаха да се разхлабват ограничителните мерки.

От своя страна анализът на Националния център за биозащитен анализ и противодействие в Мериленд (САЩ) показа, че високата влажност и температура ускоряват процеса на унищожаване. Така при температура 21-24 градуса и 80% влажност на лятното слънце периодът на инактивиране на вируса на повърхности е две минути.

По този начин, най-опасните от гледна точка на възможността за заразяване,, според специалистите, са дръжките на хладилниците в магазините, бутоните на POS терминалите, дръжките на вратите вътре в помещенията и бутоните за асансьори в търговските центрове и офис сградите, както и бутоните на домофоните.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама